blog,  tips

ADHD en keuzes maken, met behulp van ikigai

Toen ik voor het eerst op een podium, voor een echt publiek, mijn verhaal deelde over mijn eigen ADHD, kwam er veel samen. Wat was ik trots, dat ik dat moment voor mezelf heb gecreëerd! Dat ik mijn missie heb benoemd en nu via een prachtige weg hard werk aan het behalen van deze missie.

Eerste stap

Mijn missie is dat de komende vijf jaar 5000 vrouwen zich vrij uitspreken over hun ADHD. En werkend aan die missie kom ik mooie dingen tegen. Prachtige vrouwen die ik mag helpen ADHD in hun eigen voordeel te gebruiken. Maar ook dat ik mezelf uitdaag om ‘en plein public’ op het podium over mijn eigen ADHD te vertellen.

Een paar jaar geleden, ik was nog in loondienst, wist ik dat ik wat anders wilde. Maar wat? Een van de eerste stappen die ik toen nam, was het nadenken over mijn ikigai. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. 

Mijn missie is dat de komende vijf jaar 5000 vrouwen zich vrij uitspreken over hun ADHD.

Printje op de koelkast

Ik neem je mee naar een paar jaar geleden. Ik heb pauze op mijn werk en ga even naar de AKO op het station. Mijn oog valt op een boek over Ikigai, dat op dat moment helemaal hip and happening is. Ik blader door het boek en neem het wijze besluit om het niet te kopen. Ik ken mezelf; ik weet dat het boek dan ongelezen in de kast belandt. Want met mijn ADHD heb ik absoluut geen geduld om een heel boek over Ikigai te lezen.

Toch blijft het concept en vooral het diagram me trekken. ‘s Avonds thuis zoek ik een plaatje van het diagram op, print ‘t uit en stop het in mijn agenda. Verborgen voor de buitenwereld, maar voor mij dagelijks zichtbaar.

Doordat het onbekend is, durf ik eigenlijk helemaal niet te kiezen.

Het diagram geeft mij een duidelijk kader, waarbinnen ik kan nadenken over mijn werk. Over de keuzes die ik gemaakt heb. En over de keuzes die ik (onbewust?) niet maak. Die ik voor me uit schuif. Want ik voel wel dat ik iets anders wil, maar wat? En doordat het onbekend is, durf ik eigenlijk helemaal niet te kiezen.

Een paar weken later print ik er nog een keer het Ikigai-diagram uit. Die hang ik op de deur van de koelkast, al wat zichtbaarder voor de buitenwereld. Onbewust ben ik er aan toe om mijn zoektocht een niveau hoger te tillen. Doordat het nu op de koelkast hangt, ben ik er vaker mee bezig dan ik denk. Ik praat er over met mijn man en met anderen.

In eerste instantie weet ik vooral in te vullen waar ik goed in ben en waar ik voor betaald kan krijgen; mijn beroep dus. Door de gesprekken met anderen vormt zich een duidelijke denkrichting. Ik weet nu dat mijn passie ligt bij het informeren van anderen; kennis overbrengen. Hoe en wat voor kennis, dat weet ik op dat moment nog niet. Maar wat een prachtige doorbraak is dit, want parallel aan het benoemen van mijn eigen passie, loopt het durven kiezen voor mezelf 

Onbewust ben ik er aan toe om mijn zoektocht een niveau hoger te tillen.

Er ging wel echt een hele tijd overheen, vanaf het moment dat ik met dat boek over Ikigai in mijn handen stond, tot aan de keuze om te doen wat ik nu doe. Het was een pad van vallen, opstaan, reflecteren en weer doorgaan. En wat ben ik blij dat ik mezelf dat heb gegund! Dat ik een keuze heb gemaakt. Dat ik invulling kan geven aan mijn passie, mijn roeping en dat ik mijn missie in mijn beroep heb verweven.

Jouw doel

Heb jij wel eens nagedacht over wat jouw doel, jouw ikigai is? Ik vraag het, omdat vrouwen met ADHD het soms maar ‘laten gebeuren’. Het leven dat jij nu leidt en het werk dat je doet; heb je er bewust voor gekozen? Of ben jij daar ingerold? Ik ben er oprecht benieuwd naar!

adhd bij vrouwen keuzes maken

Alsjeblieft! Klik hier voor jouw printversie van het plaatje. Dan kun jij ‘m ook in het zicht hangen en je laten inspireren!

Wil je hierover verder praten met mij? Kan ik je op weg helpen met het vinden van jouw ikigai? Plan dan een gratis coach call in van een half uur. Ik stel je de juiste vragen om richting te geven aan het benoemen van jouw doel.