vraag en antwoord

Wat is de oorzaak van ADHD?

Naar aanleiding van mijn post over tien voordelen van ADHD, sprak ik een vrouw die zich herkende in een aantal van deze kenmerken. Ze is heel creatief en maakt makkelijk contact met anderen. Ze vond het echt superleuk om te weten dat dat ook een gevolg is van ADHD. Ze vroeg zich wel af wat de oorzaak is, dus hoe het nou eigenlijk komt dat je ADHD hebt. 

Vraag

Wat is de oorzaak van ADHD?

Antwoord

ADHD is een neurologische ontwikkelingsstoornis, dus de oorzaak ligt in je hersenen. Bij ADHD werkt de ene zenuwcel in je hersenen niet lekker samen met de andere zenuwcel. Het gaat mis bij het doorgeven van signalen. Dat resulteert in drie varianten van ADHD:

1) alleen aandachtsproblemen
2) alleen hyperactiviteit / impulsiviteit
3) een combi van aandachtsproblemen en hyperactiviteit / impulsiviteit

De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit / Hyperactivity Disorder. De Nederlandse vertaling is letterlijk ‘aandachtstekort / hyperactiviteitsstoornis’.

Op zich een gekke naam, want soms heb je als ADHD’er geen aandacht tekort, maar juist aandacht teveel (de hyperfocus). Aandachtstekort kun je dus beter aandachtsreguleringsprobleem noemen, omdat het een probleem is met het reguleren van je aandacht.

Uit onderzoek blijkt dat omgevingsfactoren een rol kunnen spelen, maar welke dat precies zijn en hoe groot die rol is, is nog niet goed duidelijk. Voorbeelden van omgevingsfactoren zijn vroeggeboorte, vroege traumatische ervaringen en een tekort aan voedingsstoffen.

Tenslotte is ADHD voor zo’n 70% erfelijk bepaald. Daardoor herken je het soms ook niet, omdat de hele familie ‘gewoon zo is’. Vaak herkent een vrouw de symptomen pas bij zichzelf, nadat haar kind de diagnose ADHD krijgt.