adhd medicatie

ADHD medicatie

Regelmatig vragen vrouwen naar mijn mening over ADHD medicatie en of ik het zelf ook slik. Om met het laatste te beginnen: ja, ik slik ADHD medicatie. Dat heb ik niet altijd gedaan en ik vond het ook niet altijd nodig. Maar nu ik er eenmaal mee ben begonnen (ik moest wel even een drempel over!), ben ik positief verrast.

>>> Voor je verder leest, graag je aandacht voor het volgende: als coach kan en mag ik je geen advies geven over ADHD medicatie. Wel kan ik je algemene informatie geven en mijn persoonlijke ervaring en mening met je delen. Voor advies over medicatie verwijs ik je naar jouw behandelend arts of naar de huisarts.

Scherpe randjes

Op mijn 36e ontdekte ik dat ik ADHD heb. Op mijn 43e begon ik met medicatie om minder last te hebben van mijn ADHD. Daarvoor heb ik het nooit gebruikt. Het was wel zoeken naar de goede dosis. Ik had op een gegeven moment teveel medicatie, waardoor ik gespannen was, te gefocust zeg maar. Dit uitte zich vooral in pijn in mijn schouders en nek, en kortaf reageren. Ik ging ook vaak pas ver na middernacht slapen. Nu is de medicatie goed ingesteld (een vijfde van wat ik daarvoor had!) en dat is prima.

Het effect van de medicatie is dat ik me een paar uurtjes per dag iets beter kan concentreren. Ik merk dat ik meer gefocust blijf op een bepaalde taak en dat ik minder de neiging heb om afleiding te zoeken. Maar als ik toch een paar keer achter elkaar te laat naar bed ga, dan heeft de medicatie geen effect. Ook als ik de hele dag binnen, vastgeplakt aan mijn bureaustoel blijf zitten, dan heeft de medicatie weinig effect. Je moet tenslotte wel blijven bewegen en nog steeds naar buiten voor wat frisse lucht. Wat ik wil zeggen is dat ADHD medicatie geen toverstokje is; je moet nog steeds zelf actief werken aan je uitdagingen. In mijn geval is dat voldoende slapen.

Wel of niet nodig?

Ik denk dat het per persoon heel verschillend is of je wel of geen medicatie nodig hebt. Daarnaast is het ook afhankelijk van de periode in je leven waarin je je bevindt. Ik heb een druk gezin met een man, drie opgroeiende dochters in de basisschoolleeftijd en twee hondjes. Door een vrij regelmatig leven, met een baan in loondienst, had ik eerder echter geen behoefte aan ondersteuning door medicatie.

Nu ik mijn eigen bedrijf heb, heb ik in tegenstelling tot voorheen, wel behoefte aan ondersteuning door medicatie. Juist nu, want ik heb het veel drukker dan ik het vroeger had in loondienst. Ik moet aan veel meer dingen denken, zoals bijvoorbeeld de administratie, dat vind ik echt een stomme, saaie klus, die ik liever niet doe. Maar ja, juist met een eigen bedrijf ontkom je daar niet aan. 

Een etmaal heeft 24 uur en medicatie werkt maar een paar uurtjes; daarom blijft het altijd hard werken om met je ADHD-uitdagingen om te gaan, ook met medicatie.

Hormoonschommelingen

Vrouwen met ADHD hebben een groot verschil ten opzichte van mannen met ADHD: hormoonschommelingen. Juist door deze hormoonschommelingen kun je meer last hebben van je ADHD. Op verschillende momenten en in verschillende fases van je leven heb je te maken met hormoonschommelingen. Denk maar aan de pubertijd of de menstruatiecyclus (wel of niet regelmatig, maar er vindt sowieso een schommeling plaats in de hormoonhuishouding). Ook zwangerschap en borstvoeding zijn momenten van hormoonschommelingen. Dit zijn momenten waarop je doorgaans geen medicatie slikt.

De overgang kan wel jaren duren en zorgt ook voor hormoonschommelingen. Sommige vrouwen zijn in de overgang beter geholpen met hormoontherapie, dan met reguliere ADHD medicatie. Vraag daar eens naar bij je ADHD behandelaar of bij de gynaecoloog.

Nog meer gebruikerservaringen

In de besloten Facebookgroep van ADHD bij Vrouwen stel je al je ADHD-gerelateerde vragen aan andere ADHD-vrouwen, dus ook over medicatie. En natuurlijk zijn we in de groep ook benieuwd naar jouw ervaring. Je vindt de groep via deze link

Let op:
De informatie op deze website is nooit te interpreteren als enige vorm van medisch advies!
Voor medisch advies ga je naar je behandelend arts of naar de huisarts.