Boeken over ADHD

De beste ADHD-boeken vind je hier! Sommige boeken zijn specifiek voor vrouwen met ADHD en andere boeken gaan over ADHD bij volwassenen. Las jij vroeger ook tot laat in de avond stiekem in bed een boek? Met een klein zaklampje erbij en zodra je iemand hoorde, deed je snel het lampje uit. Net als vroeger vind ik het nog steeds heerlijk om te lezen. Al komt het er in de waan van de dag niet altijd van. Althans, aan gewone leesboeken kom ik niet altijd toe. Boeken over ADHD (en dan zeker de boeken over ADHD bij vrouwen), daar maak ik altijd wel tijd voor!

Gids voor vrouwen met ADHD

De Gids voor vrouwen met ADHD vind ik een aanrader voor iedereen die specifiek op zoek is naar informatie over ADHD bij vrouwen. Het is toegankelijk geschreven en ondanks dat misschien niet alle tips op iedereen van toepassing zijn, is dit boek een prima eerste kennismaking voor vrouwen die net de diagnose ADHD hebben gekregen. Terry Matlen geeft in dit boek levendige voorbeelden en praktische adviezen om de chaos te overwinnen, meer te focussen en het beste uit je zelf te halen.

Druks

‘Heb jij je pilletje al geslikt?’ vragen mensen zich vaak af als ze Francien Regelink voor het eerst ontmoeten. Niet geheel ongegrond, want Francien heeft AD(H)D en kan nogal druk zijn. Maar AD(H)D is meer dan Alle Dagen Heel Druk. In Druks legt Francien uit wat AD(H)D precies is en geeft ze een ongefilterd kijkje in haar leven. Van waarom boodschappen doen een uitdaging is en welke medicatie ze (soms niet) slikt, tot hoe AD(H)D werkt tussen de lakens en waarom ze op kantoor onder de brandtrap werkt. Voor iedereen die direct of indirect met AD(H)D te maken heeft.

Anders gaat ook

Elise Cordaro ontdekte pas op haar 27ste dat ze autisme en ADHD heeft. Aanvankelijk wuifden psychologen haar vraag om hulp weg. Ze zag er immers perfect normaal uit, had twee masterdiploma’s op zak en woonde al een tijdje alleen. Ze bleek een meester in camouflage. Door de jaren heen ontwikkelde ze strategieën voor de meest alledaagse dingen: studeren, werken, boodschappen doen, het huishouden, smalltalk… Elise gunt je een blik in haar belevingswereld en steekt lotgenoten een hart onder de riem met concrete tips, mind hacks en inspiratie om beter te functioneren met autisme en ADHD.

A Radical Guide for Women with ADHD (ebook of luisterboek)

Live boldly as a woman with ADHD! This radical guide will show you how to cultivate your individual strengths, honor your neurodiversity, and learn to communicate with confidence and clarity. A Radical Guide for Women with ADHD is the first guided workbook for women with ADHD designed to break the cycle of negative self-talk and shame-based narratives that stem from the common and limiting belief that brain differences are character flaws.

Meer boeken over ADD en ADHD >>>

Druk en dromerig

Heerlijk nuchter geschreven boek met voorbeelden waar veel ADHD-meisjes en -vrouwen zich in zullen herkennen. Fijn is dat je het boek niet op volgorde hoeft te lezen. De hoofdstukken zijn kort, overzichtelijk en duidelijk. De schrijfster Jacqueline van de Sande heeft zelf ADHD en kwam daar als volwassene pas achter. Mooi aan dit boek is dat ze per hoofdstuk duidelijk aangeeft wat ze vroeger van de volwassenen in haar omgeving nodig zou hebben gehad.

Meisjes met ADHD

Hoe voelen meiden met ADHD zich en waarom doen ze zoals ze doen? Een boek met praktische, oplossingsgerichte tips en adviezen voor ouders, leerkrachten, professionals en directe naasten van meisjes met ADHD. In deze geheel herziene bestseller van Kathleen Nadeau, Ellen Littman en Patricia Quinn is er meer aandacht voor stemmingsstoornissen, zwakke executieve functies, eetstoornissen en risicogedrag. Daarnaast zijn in deze uitgave zowel de checklists voor school (basis en middelbaar) als ook de zelfbeoordelingsvragenlijst voor meisjes geactualiseerd.

Wonderlijke wazigheid (over ADD)

In Wonderlijke wazigheid beschrijft Tirtsa Ehrlich, GZ-psycholoog, wat ADD is, ze gaat in op de behandeling, geeft tips en trucs voor het dagelijks leven thuis en op school zowel voor jongeren en hun ouders als voor docenten. Met praktische informatie over onderwerpen als ADD en werken, humor, een rijbewijs halen, de liefde, alcohol en drugs. Het boek is prettig leesbaar door de afwisseling met ervaringsverhalen en tips. “Eindelijk een boek dat écht voor ADD-ers is geschreven en niet voor ADHD-ers met een klein gedeelte over ADD.” (review van Astrid00 op Bol.com).

ADHD bij vrouwen

Hoewel het boek ADHD bij vrouwen al uit 2004 is, is het nog steeds een onmisbare informatiebron voor iedereen die, al dan niet beroepsmatig, geïnteresseerd is in het gebied van ADHD bij volwassenen.
Het boek gaat in op de grote invloed van hormonen op vrouwen met ADHD. Daarnaast komt onder andere het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap aan de orde en wordt uitgebreid ingegaan op comorbide aandoeningen. Dit boek is geschreven onder redactie van Kathleen Nadeau en Patricia Quinn, specialisten op het gebied van ADHD. Van toegevoegde waarde vind ik de gestructureerde vragenlijst, speciaal gemaakt voor vrouwen.

Neem ook eens een kijkje in mijn online ADHD-winkel,
met allerlei items die het leven ADHD-vriendelijk kunnen maken!

Opgeruimd leven met ADHD

De dagelijkse chaos verminderen, orde op zaken stellen, de boel regelen, prioriteiten stellen. Zomaar wat grote uitdaging voor volwassenen met ADHD. Dit praktische boek leert je strategieën om je leven beter te organiseren en je stress te verminderen. Aan bod komen onder andere: ‘hoe ga je om met afleidingen?’, hoe krijg je je financiën op orde?’ en ‘hoe organiseer je je leven efficiënter?’. Het boek is geschreven door Judith Kolberg en Kathleen Nadeau, respectievelijk professional organizer en klinisch psychologe gespecialiseerd in ADHD.

ADHD, hoe haal je het uit je hoofd

Dit boek gaat uit van de gedachte dat je met ADHD niet voor de rest van je leven veroordeeld bent tot medicatie en wekelijkse coaching. Na de diagnose ADHD hoor je wat je allemaal niet kunt en dat je veel rust en structuur nodig zult hebben. Het boek ADHD, hoe haal je het uit je hoofd gaat over hoe je de drukte in je hoofd eruit haalt en er andere, functionele en mooie dingen in stopt. Op heldere wijze laat Cathelijne Wildervanck zien hoe je dit doet door je eigen mentale processen te beïnvloeden.

Hyper Sapiens

Hyper Sapiens is een positief en realistisch boek over ADHD en beantwoordt ontelbaar veel vragen waar je als persoon met ADHD tegenaan kunt lopen. Het boek is geschreven voor mensen die het hebben, voor degenen die bang zijn de diagnose te krijgen, en voor iedereen die iemand kent met de typische kenmerken en er weleens iets over wil lezen. Hyper Sapiens is bevat ervaringen van mensen met ADHD en daarnaast komt nieuws uit wetenschappelijk onderzoek aan de orde. De schrijfsters Sandra Kooij en Suzan Otten-Pablos zijn beiden zeer ervaren en gespecialiseerd in ADHD.

Alle honden hebben ADHD

Alle honden hebben ADHD is gewoon een van die ADHD boeken die je in de kast wilt hebben. Het is een leuk boek dat ADHD op een verfrissende manier benadert. Op humoristische en liefdevolle wijze wordt de lezer begrip gevraagd voor kinderen die door hun ADHD anders zijn. Voor degenen die iemand met ADHD kennen, zullen veel van de foto’s uit de hondenwereld zeer herkenbaar zijn. Het boek is geschreven door Kathy Hoopmann.

Nóg meer boeken over ADD en ADHD >>>

Vandaag nog vol energie… en anders morgen

Dit boek (in de stijl van een luxe magazine) is niet gericht op ADHD, maar omdat het over energie gaat, vind ik het toch leuk om het hier te plaatsen. Ok, en -eerlijk is eerlijk- ook omdat ik er zelf in sta met een interview over mijn eigen ADHD-energie 🙂

Inspiratie en ervaringsverhalen over het vinden van je persoonlijke energiebronnen en het belang van nietsdoen, over beweging en bevlogenheid, over hoe jouw batterij weer oplaadt en wat je darmflora eigenlijk voor je energiehuishouding doet. Over bosbaden, powernappen, de not-to-dolist en nog heel veel andere vitaliserende verhalen. Plus een interview met breindeskundige Erik Scherder over wat muziek voor ons kan betekenen.

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1683799894173", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000106520009","familyId":"","siteId":"1049657","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Negatief%20zelfbeeld%2C%20Manja%20de%20Neef","linkSubId":""};” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>Manja de Neef, is expert op het gebied van zelfbeeld. Zij begrijpt als geen ander hoe moeilijk het is om tegen een bestaand negatief zelfbeeld op te boksen. Negatief zelfbeeld is een warm en troostrijk boek voor mensen die te streng voor zichzelf zijn.

Neem ook eens een kijkje in mijn online ADHD-winkel,
met allerlei items die het leven ADHD-vriendelijk kunnen maken!

Alle boeken op deze pagina kun je kopen bij Bol.com. De linkjes naar Bol.com zijn affiliatelinks, dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als jij via deze pagina je boek bestelt. Dit kost jou natuurlijk niets! Weet dat ik echt alleen maar naar boeken verwijs die ik van toegevoegde waarde vind. Koop je via deze links jouw boek bij Bol.com? Dank je wel! Je helpt mij daarmee nog meer ADHD-vrouwen te bereiken.