Boeken over ADHD

De beste ADHD-boeken vind je hier! Sommige boeken zijn specifiek voor vrouwen met ADHD en andere boeken gaan over ADHD bij volwassenen.

Las jij vroeger, net als ik, tot laat in de avond stiekem in bed een boek? Met een klein zaklampje erbij en zodra je iemand hoorde, deed je snel het lampje uit. Ik kon me helemaal laten meevoeren in de verhalen van De Dolle Tweeling, de GVR, de Heksen, maar ook Kruistocht in spijkerbroek en Hasse Simonsdochter. Wat een heerlijke voeding was dat voor mijn kinder-ADHD-brein (al wist ik toen nog niet dat ik ADHD heb!). Nog steeds vind ik het heerlijk om te lezen, maar ik moet zeggen dat het er – in de waan van de dag- niet altijd van komt. Althans, aan gewone leesboeken kom ik niet altijd toe. Boeken over ADHD (en dan zeker de boeken over ADHD bij vrouwen), daar maak ik altijd wel tijd voor! Wat zijn jouw favoriete ADHD-boeken? Als jij nog tips hebt; laat het me weten.

Gids voor vrouwen met ADHD biedt praktische tips en tools om thuis, op het werk en in relaties meer balans te vinden. Alle gebieden waarop vrouwen met ADHD problemen ondervinden, komen aan bod: relaties, zintuigelijke gevoeligheden, boodschappen doen, moederschap, sollicitatiegesprekken en het omgaan met overweldigende emoties en hormonen. Terry Matlen is psychotherapeut, consultant, schrijver en coach en heeft de enorme klus geklaard om alles wat we weten over ADHD bij vrouwen bijeen te brengen. De levendige voorbeelden en praktische adviezen van vrouwen met ADHD helpen je om de chaos te overwinnen, meer te focussen en het beste uit je zelf te halen.

Ik vind dit boek een aanrader voor iedereen die specifiek op zoek is naar informatie over ADHD bij vrouwen. Het is toegankelijk geschreven en ondanks dat misschien niet alle tips op iedereen van toepassing zijn, vind ik dit boek een prima eerste kennismaking voor vrouwen die net de diagnose ADHD hebben gekregen.

ADHD bij vrouwen Hoewel dit boek al uit 2004 is, is het nog steeds een onmisbare informatiebron voor iedereen die, al dan niet beroepsmatig, geïnteresseerd is in het gebied van ADHD bij volwassenen. Er komen onderwerpen aan bod die zeer specifiek zijn voor vrouwen en die voor 2004, maar helaas ook tegenwoordig nog weinig aandacht hebben gekregen.

Zo gaat het boek in op de grote invloed van hormonen op vrouwen met ADHD. Daarnaast komt onder andere het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap aan de orde en wordt uitgebreid ingegaan op comorbide aandoeningen die ADHD bij vrouwen vaak maskeren. Dit boek is onder redactie van Kathleen Nadeau en Patricia Quinn geschreven door specialisten op het gebied van ADHD. Van toegevoegde waarde vind ik de gestructureerde vragenlijst, de Self Assessment Symptom Inventory (SASI) speciaal gemaakt voor vrouwen.

Meisjes met ADHD. Hoe voelen meiden met ADHD zich en waarom doen ze zoals ze doen? Een boek met praktische, oplossingsgerichte tips en adviezen voor ouders, leerkrachten, professionals en directe naasten van meisjes met ADHD. Meisjes met ADHD is de Nederlandse vertaling van de geheel herziene bestseller van Kathleen Nadeau, Ellen Littman en Patricia Quinn. In deze herziene uitgave zijn recente onderzoeken en inzichten opgenomen over diagnostiek en behandeling. Ook is er meer aandacht voor gelijktijdig optredende aandoeningen zoals stemmingsstoornissen, zwakke executieve functies, eetstoornissen en risicogedrag. Daarnaast zijn in deze uitgave zowel de checklists voor school (basis en middelbaar) als ook de zelfbeoordelingsvragenlijst voor meisjes geactualiseerd.

Hyper Sapiens is een positief en realistisch boek over ADHD en beantwoordt ontelbaar veel vragen waar je als persoon met ADHD tegenaan kunt lopen. Het boek is geschreven voor mensen die het hebben, voor degenen die bang zijn de diagnose te krijgen, en voor iedereen die iemand kent met de typische kenmerken en er weleens iets over wil lezen.

Hyper Sapiens is op de huid geschreven, zo dicht mogelijk op de ervaring van mensen met ADHD. Daarnaast komt nieuws uit wetenschappelijk onderzoek aan de orde. Sandra Kooij en Suzan Otten-Pablos zijn respectievelijk psychiater bij PsyQ Haaglanden, en maatschappelijk werker/ervaringsdeskundige. Ze zijn beiden zeer ervaren en gespecialiseerd in ADHD.

ADHD, hoe haal je het uit je hoofd. Soms geeft de diagnose ADHD opluchting, maar vaak ook staat je wereld op zijn kop. Je hoort wat je allemaal niet kunt en dat je veel rust en structuur nodig zult hebben. Dit boek gaat uit van een andere gedachte, namelijk dat je met ADHD niet voor de rest van je leven veroordeeld bent tot medicatie en wekelijkse coaching.

Belangrijker is hoe je de drukte in je hoofd eruit haalt en er andere, functionele en mooie dingen in stopt. Op heldere wijze laat Cathelijne Wildervanck zien hoe je dit doet door je eigen mentale processen te beïnvloeden. Dit praktische boek, met veel oefeningen, is een aanrader voor volwassenen met ADHD of ADD, familie en vrienden om hen heen, psychiaters, psychologen en andere begeleiders.

Alle honden hebben ADHD is gewoon een van die ADHD boeken die je in de kast wilt hebben. Het is een leuk boek dat ADHD op een verfrissende manier benadert. Op humoristische en liefdevolle wijze wordt de lezer begrip gevraagd voor kinderen die door hun ADHD anders zijn. Voor degenen die iemand met ADHD kennen, zullen veel van de foto’s uit de hondenwereld zeer herkenbaar zijn. Het boek is geschreven door Kathy Hoopmann.

Alle boeken op deze pagina kun je kopen bij Bol.com. De linkjes naar Bol.com zijn affiliatelinks, dat houdt in dat ik een commissie krijg als jij via deze pagina je boek bestelt. Dit kost jou natuurlijk niets! Weet dat ik echt alleen maar naar boeken verwijs die ik van toegevoegde waarde vind. Koop je via deze links jouw boek bij Bol.com? Dank je wel! Je helpt mij daarmee nog meer ADHD-vrouwen te bereiken.