ADHD bij vrouwen

ADHD is toch iets met drukke jongetjes van een jaar of acht, die binnen in de gordijnen en buiten in de bomen klimmen? Ja! En laat ze lekker in die bomen klimmen zou ik zeggen. Ok, de gordijnen is een ander verhaal, maar laat ze absoluut in de bomen klimmen, dat hebben ze nodig!

Maar hoe zit het dan met vrouwen? Nou, die klimmen misschien niet in de gordijnen, of in bomen, maar die kunnen wel degelijk ADHD hebben. Dat uit zich alleen anders. Een vrouw met ADHD kan bijvoorbeeld vijf kwartier in een uur kletsen. Of haar hyperactiviteit uiten door heel veel te sporten, of actief te zijn op andere manieren. Zo iemand die het meteen wel regelt en het al heeft opgepakt, voordat de ander überhaupt de vraag heeft begrepen.

En dan zijn we er nog niet! Want er is ook een vorm van ADHD, die het ‘overwegend onoplettende type’ wordt genoemd. Vroeger heette dat ook wel ADD. En daarvan is dromerigheid een typisch kenmerk. Dus dat lieve, rustige meisje dat achter in de klas zat vroeger, die het niet zo denderend deed op school, maar met hakken over de sloot wel meekwam, had misschien ook wel ADHD.

 

Niet herkend

Het probleem met ADHD bij vrouwen is dat het vaak niet herkend wordt. Veel onderzoek is gedaan op basis van de klachten en kenmerken van mannen. Tja, en mannen zijn nu eenmaal anders dan vrouwen.

Wat het ook niet makkelijk maakt, is dat onze maatschappij er zo op is ingericht, dat meisjes in het hokje van lief, schattig en aardig worden geduwd en jongens in het hokje tof, dapper en stoer. Gelukkig zijn we ons er nu steeds bewuster van, maar zeker bij de generatie die tot de jaren ’80 / ’90 opgroeiden, was dat wel zo. Dus als dat meisje met ADHD lekker in de boom wilde klimmen, werd  ze negen van de tien keer uit die boom gehaald. Want ja, dat doen meisjes niet. En dus ging ze maar weer braaf touwtje springen.

Het gevolg is dat zo’n meisje zichzelf niet kon ontwikkelen tot wie ze in de kern eigenlijk is. Nu als volwassen vrouw, heeft ze misschien constant het gevoel dat ze niet goed genoeg is, dat ze beter moet presteren. Grote kans dat ze onder haar niveau werkt. Zo zonde! Daarom vind ik het zo belangrijk dat ADHD bij vrouwen herkend wordt.

Pas als je weet dat je het hebt, kun je het in je eigen voordeel gebruiken. 


Ook interessant

 

Lees meer over de kenmerken van ADHD.

En dit is een mooi lijstje met voordelen van ADHD!

Lees hier tips over slaapproblemen bij ADHD. Want wist je dat veel vrouwen met ADHD moeite hebben met in slaap vallen?

 

Heb ik ADHD? Doe de test!