faalangst perfectionisme adhd-vrouwen
ADHD bij vrouwen,  blog,  tips

Faalangst en perfectionisme bij ADHD-vrouwen

Weet je dat faalangst en perfectionisme vaak voorkomt bij ADHD-vrouwen? Zeker bij de vrouwen die koste wat het kost hun ADHD proberen te verhullen.

En maar doorgaan

Je weet van jezelf dat je het best kan (je sleutels op dezelfde plek opbergen, op tijd zijn, dat ene dingetje onthouden, een opgeruimd bureau. Enfin, vul zelf maar in). Als dat toch niet lukt, dan wordt dat gevoel van falen groter en groter worden. Tegen beter weten in toch weer proberen het perfect te doen.

Je probeert de perfecte collega te zijn, door toch alvast dat ene klusje af te hebben, terwijl het helemaal niet nodig is. Je wilt de perfecte moeder, dochter, zus of nicht zijn, door toch, al verwacht niemand dat van je, snel een bos bloemen te halen voor de jarige. Terwijl jullie hadden afgesproken dat iemand anders al een cadeaubon zou halen. Die bloemen waren dus helemaal niet nodig. Maar toch doe je het.

Moeten bewijzen

Toch ga je bloemen halen en daarmee ga je faliekant je eigen grens over. Want ondanks dat je moest overwerken, nog eten en ook de hond nog moest uitlaten, ga je naar de supermarkt voor die stomme bloemen. Faalangst en perfectionisme bij ADHD-vrouwen uit zich in dit soort (kleine) dingen. Jezelf onnodige taken opleggen. Er een wedstrijdje van maken om het beter te doen dan de ander. Oh oh oh, wat wil je het graag goed doen. Nee, niet goed, maar perfect.

Oh oh oh, wat wil je het graag goed doen. Nee, niet goed, maar perfect.

Dat maar niemand van jou kan denken dat je het niet kan. Dat maar niemand je een loser vindt, een nietsnut. Dat ze zelfs zeggen “Oh wat heb jij het toch altijd goed voor elkaar!” Maar tegen welke prijs, lieve ADHD-vrouw? Faalangst en perfectionisme doen je vroeg of laat de das om. Als je zo daar niet snel mee aan de slag gaan, loop je jezelf zo een burn-out in. Zeker met ADHD, waarbij je je leven lang al het gevoel hebt dat je je moet bewijzen, en nog sneller over je eigen grens heen gaat dan iemand anders.


Voordat je verder leest: in het najaar van 2020 geef ik op ‘de Focus Op Jezelf Dag een workshop over faalangst en perfectionisme.
Dat is een kleinschalige evenement (maximaal acht vrouwen) speciaal voor ADHD-vrouwen, met of zonder diagnose.


Tips bij faalangst en perfectionisme

Herken je je ook in faalangst en perfectionisme? Dan heb ik deze tips voor je:

1. Waar gaat het over

Ga na bij jezelf wat hetgeen is dat jou (vroeger) is wijsgemaakt. Of wat jij jezelf misschien hebt wijsgemaakt. Wat is dat kleine stemmetje dat je steeds hoort? Of dat beeld dat je steeds van jezelf ziet?

2. Is het de waarheid? 

Bekijk het eens van een afstand, door het te tekenen, op te schrijven, of door te doen alsof je iemand anders hierover advies geeft. Vraag jezelf af: is dit werkelijk de waarheid? Of is het in de loop van de tijd een niet-helpende overtuiging geworden? 

3. Zo ja; is het erg?

En als het wel werkelijk zo is; is het echt heel erg? Of valt het eigenlijk wel mee? Doe je het expres en is het onwil? Of is je ADHD een verklaring? 

4. Link het aan iets positiefs

Link het aan iets positiefs! In plaats van: ‘Ik ben dom, want ik kan niet goed uit boeken leren’, kun je ook zeggen: ‘Ik ben een echte doener en ik leer heel goed door dingen zelf te doen’. 

Of dit: ‘Ik heb laatst een ei laten vallen, ik ben altijd zo onhandig.’ Dat kun je op deze manier linken aan iets positiefs: ‘Het gevallen ei was snel alweer opgeruimd. Met de vijf eieren die wel in de kom eindigden, maakte ik een heerlijke taart en de hele familie smulde er van’.

workshop faalangst en perfectionisme bij ADHD-vrouwen


Op 25 oktober 2020 geef ik een workshop speciaal voor ADHD-vrouwen, op mijn mini-evenement ‘de Focus Op Jezelf Dag’.


Een dag die in het teken staat van tijd voor jezelf, persoonlijke ontwikkeling en ervaringen delen.
Er komen maximaal acht vrouwen, dus de groep is niet te groot.


P.S. laat je niet tegenhouden door je eigen belemmerende overtuigingen; niemand is toch perfect?
Kom gewoon! Ik zet de koffie en thee alvast klaar 🙂