voordelen adhd bij vrouwen
ADHD bij vrouwen,  ADHD kenmerken

10 voordelen van ADHD

De voordelen van ADHD? Wat te denken van het out of the box denken, of overal de humor van inzien? Mijn motto is niet voor niets ‘ADHD in je eigen voordeel’! Ik heb de 10 mooiste voordelen op een rijtje gezet. Gewoon omdat we zo van lijstjes en overzicht houden 😉 Wat vind jij de mooiste voordelen van jouw ADHD?

1. hyperfocus

De meeste vrouwen met ADHD kennen het wel: de hyperfocus. Dat je de hele wereld om je heen vergeet, omdat je buitengewoon gefocust bezig bent met een bepaald onderwerp of activiteit. Als je voldoende tijd inplant om aan je hyperfocus toe te kunnen geven, of er zelfs je werk van maakt, dan is deze ADHD-superpower een echt voordeel! Zorg er wel voor dat je goed voor jezelf zorgt, door tijdens en na de hyperfocus voldoende te eten, drinken en bewegen.

2. spontaan

De leukste dingen gebeuren spontaan zeggen ze wel eens. Nou, dat kun je aan een ADHD-vrouw wel overlaten. Never a dull moment, dus het is nooit saai. Ik ben wel eens spontaan au pair op Mallorca geworden. Nu, twintig jaar later, moet ik daar niet meer aan denken en ben ik meer ‘huisje-boompje-beestje’. Nu, als volwassen vrouw en moeder van drie dochters, vind ik het nog steeds fijn om de agenda niet helemaal dicht te timmeren met vaste afspraken en wat ruimte te laten voor spontane acties.

3. gevoel voor humor

Het meest hard kan ik lachen om andere ADHD-vrouwen, die zo droog uit de hoek kunnen komen. Het gebeurt regelmatig dat andere (niet-ADHD-mensen) je aankijken van ‘huh, waar ging dit over?’ Dat er zoveel cabaretiers zijn met ADHD is ook niet gek. Razendsnel reageren, ter plekke inspelen op de situatie en allerlei verbanden leggen die anderen niet direct zien; dat zijn typische ADHD-kenmerken.

4. creatief

Ik ben nog geen ADHD-vrouw tegengekomen die niet creatief is. Of het nou voor een hobby is, zoals breien, poppenhuizen maken of blogs schrijven. Of dat je creativiteit de basis is voor je werk, zoals actrice, schilder, kunstenaar; er is altijd een vorm van creativiteit. Zelf gebruik ik mijn creativiteit vooral in taal (alles op deze website heb ik met veel plezier zelf geschreven, dat is ook creativiteit!). Ik gebruik het ook om uit mijn hoofd te komen, als ik een drukke periode heb. Dan ga ik heerlijk een beetje tekenen, schrijven of kleuren. Als je je creativiteit in je eigen voordeel wilt gebruiken, kun je het ook implementeren in je dagelijks leven. Hoeveel ADHD-vrouwen zijn er niet juf? Of pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf? Zelfs op kantoor kun je creativiteit inzetten.

5. groot empathisch vermogen

Soms hoor je wel eens ‘je hoeft niet alles dat ademt te helpen’, maar tegen een ADHD-vrouw hoef je dat niet te zeggen. Die doet toch wat ze zelf wil 😉 Zoals de benen uit het lijf rennen in de zorg. Of op eigen kosten materiaal kopen voor de klas. Of een inzamelingsactie starten voor die ene zieke vriendin, die NU help nodig heeft. Een groot empathisch vermogen is absoluut een van de mooie kanten van ADHD-vrouwen. Maar let op! Dit is alleen als voordeel te gebruiken, als je ook empathisch naar jezelf toe bent. Anders ren je jezelf voorbij. Denk maar aan de zuurstofmaskers in het vliegtuig; eerst bij jezelf opzetten en dan pas bij de kinderen (of andere mensen waar je de zorg voor hebt).

adhd bij vrouwen

Voordat je verder leest: kijk hier op welke verschillende manieren ik jou kan helpen om je ADHD in jouw eigen voordeel te gebruiken.

6. eerlijk en recht door zee

Een ADHD-vrouw zegt wat ze denkt! Ze is niet bang om -gevraagd en ongevraagd- haar mening te geven. Daarom kun je er vanuit gaan dat wat ze zegt, ook echt is wat ze bedoelt. Natuurlijk wordt het beter ontvangen als je als ADHD-vrouw niet als een soort bulldozer met jouw mening over iemand heen walst. Dus als je jouw eerlijke mening enigszins vriendelijk overbrengt, dan kun je het in je voordeel gebruiken.

7. handelt vanuit gevoel

Oprecht vanuit je gevoel handelen, gewoon omdat je voelt dat dit goed is. Wauw! Dit vind ik echt een van de mooiste voordelen van ADHD. Ik ken veel vrouwen met ADHD, die zonder enige twijfel op hun interne kompas varen. Die doen wat goed voelt en wat bij hen past. Ook al is het niet wat de rest van het gezin, de familie of de omgeving van ze verwacht. Doe je dit nog niet? Oefen er dan eens voorzichtig mee. Hoe meer je op je eigen gevoel durft te vertrouwen, hoe meer je dat -ongemerkt- gaat doen.

8. out of the box denker

ADHD-vrouwen en oplossingsgericht denken? MacGyver is er niets bij! Wie? Voor de jongeren onder ons: MacGyver is een held uit een tv-serie, die met een paperclip en een schoenveter uit de gevangenis kon ontsnappen. Het out-of-the-box-denken is een kenmerk die zich bij ADHD-vrouwen op allerlei manieren uit. Van houtje-touwtje-oplossingen tot compleet nieuwe processen en systemen. Met een ADHD-vrouw heb je innovatie van de bovenste plank!

9. houdt hoofd koel in crisissituaties

Hoe groter de crisis, hoe beter sommige ADHD-vrouwen functioneren. Het kan lastig zijn dat je alleen onder grote druk goed presteert, maar bij ADHD-vrouwen is dit juist een voordeel. Hoe hoger de spanning, hoe hoger de focus, hoe beter het resultaat. Ik denk dat er best heel wat ADHD-vrouwen werken op een plek waar spanning (politie, brandweer) of harde deadlines (journalistiek) aan de orde van de dag zijn.

10. kan zeer georganiseerd zijn (ja echt!)

Juist ADHD-vrouwen hebben behoefte aan overzicht. Is er ergens chaos? Vraag een ADHD-vrouw er naar te kijken en ik verzeker je, binnen mum van tijd heeft ze de boel op orde. Of het nu op haar werk is, op de toneelclub waar ze net nieuw is, of bij een vriendin thuis die ook ADHD heeft met een huishouden van Jan Steen. Geen probleem! De ADHD-vrouw organiseert en sorteert dat het een lieve lust is. Alleen de orde scheppen in haar eigen huis, dat lukt niet altijd… Maar weet je, ook dat kun je leren. Dus ik vind dat het organisatietalent van een ADHD-vrouw absoluut in het rijtje voordelen thuishoort.