ADHD bij vrouwen,  ADHD kenmerken,  tips

Wat is de oorzaak van ADHD?

Er zijn verschillende meningen over de oorzaak van ADHD. Over het algemeen wordt aangenomen dat ADHD komt door een communicatieprobleem in de hersenen.

ADHD-genen gevonden 

Er wordt ook gezegd dat hyperactief en onoplettend gedrag gewoon bij het karakter van iemand hoort en dat ADHD  een verzameling van verschillende kenmerken is, die wij ADHD noemen. Ook zijn er diverse onderzoeken die de oorzaak in ons voedingspatroon zoeken. In 2018 zijn de eerste genen voor ADHD gevonden. Onderzoekers hebben toen twaalf van de naar schatting duizenden ADHD-genen geïdentificeerd, een grote stap dus voor het erkennen van ADHD. Want geloof het of niet, er zijn nog steeds mensen die helemaal niet geloven dat het bestaat…

Ik ga er vanuit dat het klopt wat de wetenschap zegt; dat de oorzaak van ADHD in de hersenen ligt. ADHD is een neurologische ontwikkelingsstoornis, dus de oorzaak ligt in je hersenen. Bij ADHD werkt de ene zenuwcel in je hersenen niet lekker samen met de andere zenuwcel. Het gaat mis bij het doorgeven van signalen. Dat resulteert in drie varianten van ADHD:

1) alleen aandachtsproblemen
2) alleen hyperactiviteit / impulsiviteit
3) een combi van aandachtsproblemen en hyperactiviteit / impulsiviteit

Lees meer over de kenmerken van ADHD bij vrouwen.

Erfelijk bepaald

Uit onderzoek blijkt dat omgevingsfactoren een rol kunnen spelen, maar welke dat precies zijn en hoe groot die rol is, is nog niet goed duidelijk. Voorbeelden hiervan zijn vroeggeboorte, vroege traumatische ervaringen en een tekort aan voedingsstoffen.

Slaaptekort leidt ook tot ADHD-kenmerken. Slaap en ADHD is eigenlijk een soort kip-en-het-ei-verhaal. Door ADHD heb je een grote kans op slaapproblemen, maar door slaapproblemen verergeren ook je ADHD-klachten. 

Tenslotte is ADHD voor zo’n 70% erfelijk bepaald. Daardoor herken je het soms ook niet, omdat de hele familie ‘gewoon zo is’. Vaak herkent een vrouw de symptomen pas bij zichzelf, nadat haar (klein)kind de diagnose ADHD krijgt.

adhd test vrouwen

Herken jij jezelf in de kenmerken van ADHD en ben jij benieuwd of je het misschien ook hebt? Doe dan de ADHD-test die ik speciaal voor vrouwen maakte!