ADHD bij vrouwen,  ADHD kenmerken,  blog

Broertjes ADHD, zusje niet?

Weet je dat veel vrouwen niet eens weten dat ze ADHD hebben? Twee jongens uit hetzelfde gezin kunnen ADHD hebben, maar het zusje is gewoon een beetje onhandig en praat wat luid. Dat zusje groeit op, krijgt een kind en pas als haar kind de diagnose krijgt, komt de vrouw erachter dat zij óók ADHD heeft.

Dan vallen de puzzelstukjes op zijn plaats. Ze weet opeens waar het ‘anders zijn’ vandaan komt. Dat ‘anders zijn’ is voor niemand hetzelfde. Wel zijn er drie belangrijke overeenkomsten:

– impulsieve acties en gedachten,
– hyperactieve acties en gedachten en 
– moeite met concentreren (behalve als je iets héél leuk vindt!).

Hoe uit zich dat? Nou, de één is een echte flapuit. Zij zit onophoudelijk te kletsen en met haar voet te wiebelen. De ander is uiterlijk kalm en heeft alle chaos in haar hoofd zitten. Of een combinatie daarvan. Vrouwen met ADHD presteren soms onder hun niveau, zijn verstrooid en dagdromers. Zijn besluiteloos en hebben last van uitstelgedrag. Dat is nogal wat, als je daar last van hebt en je weet niet waar het door komt! Gelukkig zijn er ook nog heel wat positieve punten!

Vrouwen met ADHD hebben vaak een zeer scherpe intuïtie, komen bliksemsnel met oplossingen (vooral in crisis-situaties) en zijn echte out of the box-denkers. Ze kunnen zich goed inleven in andere mensen en hebben vaak een goed gevoel voor humor. En juist omdat zij hun leven lang al knokken tegen de norm die de maatschappij stelt, waar zij maar zo moeilijk inpassen, durf ik te stellen dat vrouwen met ADHD beschikken over een enorme portie doorzettingsvermogen!

19 juli 2018