gedicht adhd bij vrouwen elfje
blog

ADHD gedichtjes

Creativiteit is absoluut een van de kenmerken die ik bij veel ADHD-vrouwen zie! Zelf houd ik er van om met woorden te spelen. De Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen ( 30 januari tot en met 5 februari 2020) inspireerde mij dan ook om drie Elfjes (kleine gedichtjes) te maken over ADHD.

Als kind hield ik enorm van schrijven en nu als volwassene, vind ik het nog steeds leuk! Als ik in de auto zit en niet kan schrijven, dan ben ik wel hardop een heel verhaal aan het vertellen. Natuurlijk wel als ik alleen in de auto zit, anders wordt de rest van het gezin gek van mijn getetter. Ik heb ook echt, oprecht altijd zin in het maken van Sinterklaasgedichtjes.

Creativiteit

Ooit hoorde ik Ivo de Wijs sneldichten. Als je van na de jaren tachtig bent: hier lees je wie dat is 😉 . Iedereen was lyrisch en ik dacht alleen maar ‘ja leuk, maar zo ingewikkeld is dat toch niet?’. Omdat ik makkelijk gedichtjes maakte en er geen moeite voor hoefde te doen, dacht ik dat iedereen zo een, twee, drie een gedichtje uit de mouw schudde. Het kwam niet bij me op, dat niet iedereen ad hoc en ter plekke een voorraad rijmwoorden ter beschikking heeft!

Creativiteit is een van de kenmerken die vrouwen met ADHD in eerste instantie niet aan hun ADHD linken. Dat terwijl juist ADHD-vrouwen op allerlei manieren creatief zijn! In de training vraag ik wel eens iets te tekenen, in plaats van schrijven. Gewoon omdat dat beter bij iemand past. Waar sommige vrouwen een poppetje tekenen met van die hark-handjes (prima hoor: van mij geen commentaar!), tekenen andere vrouwen werkelijk prachtig en heel gedetailleerd. Ieder haar ding en alles is goed. Creativiteit zit ‘m tenslotte in meer dan alleen fröbelen, schilderen of -ik zeg maar wat- poppenhuizen tot in detail namaken. Je kunt ook creatief zijn met je make up en kledingstijl, met het bedenken van slimme, tijdbesparende oplossingen of bijvoorbeeld met een creatief beroep. En ik? Ik houd dus van woorden!

Elfje

Nog even terug naar dat moment met Ivo de Wijs, die aan het sneldichten was. Toen wist ik nog niet dat ik ADHD heb, laat staan dat ik wist dat ik minstens drie van de ADHD-kenmerken heb, die goed van pas komen bij sneldichten: creatief zijn, out of the box denken en snel kunnen schakelen. Voeg die drie bij elkaar en je hebt volgens mij de perfecte mix voor een sneldichter. Ik zou dan ook niet verbaasd zijn, als er onder de ADHD’ers veel sneldichters zijn. Of andersom natuurlijk. Maar let op; er is naar mijn weten nooit onderzoek naar gedaan, dus ik kan het niet feitelijk onderbouwen 🙂 Aan de andere kant; sommige dingen hoef je ook helemaal niet meetbaar te maken.

Wat trouwens wel meetbaar is, is een ‘Elfje’. Heb je daar wel eens van gehoord? Het is een eenvoudige dichtvorm, hoeft niet op rijm te zijn, waarbij je een gedichtje maakt met… je raadt het al… elf woorden. De eerste zin bestaat uit één woord, de tweede zin uit twee woorden, de derde uit drie woorden. De vierde bestaat uit vier woorden en je sluit weer af met één woord, zoals in de voorbeelden hieronder. Dit zijn de Elfjes die ik maakte, naar aanleiding van de Poëzieweek:

Dit Elfje is voor de dagen dat je hyper-de-pieper-hoera en blij door het leven huppelt dankzij je ADHD.

ADHD bij Vrouwen gedichtje over ADHD

Bij dit Elfje is de stemming al iets behoudender. Is het leven zoals het is, nu dankzij of ondanks je ADHD?

ADHD bij Vrouwen gedichtje over ADHD

Het laatste Elfje noem ik ‘Elfje Ruk’. Door die titel moet ik eigenlijk al direct glimlachen. Ondanks de chaos en het slaapgebrek.

ADHD bij Vrouwen gedichtje over ADHD

De Elfjes laten allemaal een andere kijk op ADHD zien; vind jij ze herkenbaar of juist niet? Hoe zou jouw Elfje zijn? Als je er een hebt gemaakt, plaats ‘m dan vooral in de besloten facebookgroep van ADHD bij Vrouwen. Lijkt me leuk om te lezen!

PS misschien ga ik dit ook wel doen tijdens de 2-daagse training van 2 en 9 maart 2020. Voor de vrouwen die niet van tekenen houden en zich toch, zonder hark-handjes creatief willen uiten 😉