ADHD bij Vrouwen ADHDennis Frankrijk
blog

ADHDennis: bestaat ADHD in Frankrijk?

Bestaat ADHD in Frankrijk? In de vierde uitzending van #ADHDennis stuit Dennis al snel op een taboe. Hij ontmoet een Française die over haar ADHD moet zwijgen en een kinderpsychiater die niet in ADHD lijkt te geloven.

In ADHDennis onderzoekt Dennis Weening ADHD in Frankrijk. In Frankrijk heeft zo’n 3 tot 5% van de kinderen ADHD en zo’n 3% van de volwassenen. Dat is niet veel minder dan bij ons of in de rest van Europa. Toch gaat het verhaal dat slechts een half procent van de kinderen in Frankrijk ADHD heeft.

Opvoedstijl

Vaak zeggen ze dat de benadering bij ADHD in Frankrijk anders is. Dat er minder snel naar medicatie wordt gegrepen, maar dat er eerst wordt ingezet op voorlichting en gedragsverandering. Maar ja, dat gebeurt in Nederland ook, dus heel anders is dat niet. Ook wordt wel eens als verklaring gegeven dat Franse ouders strenger zijn dan Nederlandse ouders en dat er door de strikte, duidelijke regels meer regelmaat is. Dat is dan weer helpend bij ADHD.

Echter, het kan naar mijn idee voor sommige ADHD-kinderen ook juist verstikkend zijn om op te groeien in een enorm keurslijf. Voor andere ADHD-kinderen kan het inderdaad wel helpend zijn om meer regelmaat te hebben. Ik geloof echter niet dat alle kinderen in Frankrijk dezelfde strikte opvoeding krijgen. Net als in Nederland niet alle kinderen een laissez faire-opvoeding krijgen. Dus ook daar vind ik de verklaring niet voor het heersende gevoel, dat er in Frankrijk veel minder ADHD voorkomt dan in Nederland.

Niet herkend

Wel is het zo dat ADHD (TDAH in het Frans) in Frankrijk best onbekend is. Ik ben met een Fransman getrouwd en mijn schoonmoeder had bijvoorbeeld nog nooit van ADHD gehoord, totdat ze mij erover hoorde. Grappig genoeg vindt mijn schoonmoeder mij juist altijd heel goed georganiseerd en gestructureerd. Toen ik vertelde over mijn volle, chaotische hoofd, kon ze dat echt niet geloven! Dat snap ik wel, want aan de buitenkant is niet te zien hoe druk iemand in haar hoofd is. Waarmee we meteen een belangrijk punt te pakken hebben, over waarom ADHD in Frankrijk en in Nederland niet altijd herkend wordt. Want wat zijn vrouwen (helaas) goed in het verbloemen van hun uitdagingen!

Vanmorgen las ik daar nog een voorbeeld van in de besloten Facebookgroep van ADHD bij Vrouwen. Een van de vrouwen schreef dat ze op haar werk te horen kreeg, dat ze beter haar best moet doen om op tijd te zijn. Niemand ziet echter wat een moeite zij ervoor doet. Dat zij soms al een uur van te voren in de buurt van haar afspraak op een bankje zit te wachten, omdat ze anders te laat komt. In Nederland kun je niet eens altijd open zijn over je ADHD, terwijl het redelijk bekend is hier. Laat staan in Frankrijk, waar het helaas nog niet zo bekend is.

ADHDennis, woensdag 29 januari 2020, 21.30 uur bij SBS6. Het programma terugkijken kan op ADHDennis. Naast ADHD in Frankrijk, zijn er nog veel meer interessante uitzendingen. Echt de moeite waard!

Herken jij je ook in de kenmerken van ADHD en ben jij benieuwd of je ADHD hebt? Doe dan de ADHD-test voor vrouwen.

adhd test vrouwen