blog

De beloning van op tijd zijn

Te laat komen op een afspraak; de ene ADHD-vrouw moet er moeite voor doen om dit te voorkomen. Terwijl de andere ADHD-vrouw altijd ruim op tijd is. Ik hoor helaas bij de eerste groep. Het lukt me wel, om op tijd te komen, maar in periodes dat ik moe ben of als het drukker is dan normaal, moet ik er hard aan werken. Laatst had ik een afspraak, waarbij ik de hele ochtend al in het goede ritme zit. Alles lukte en alles ging volgens plan.

Ruim op tijd ben ik bij mijn afspraak. Nog beter dan dat… ik heb zo’n goede planning gemaakt, dat er zelfs tijd is om te lummelen. Wat geeft dat een rust! Als ADHD-vrouw ken je waarschijnlijk wel dat moment, dat je onverwacht met iemand blijft staan kletsen, terwijl je eigenlijk weg moet.

Schouderklopje

Je wilt gezellig verder kletsen, maar door je hoofd spoken de woorden ‘ik heb een afspraak, ik moet eigenlijk weg. Ik heb een afspraak. IK. MOET. WEG’. Het is alleen zo gezellig, dat je dat stemmetje makkelijk wegduwt (dank je wel ADHD-impulsiviteit en uitstelgedrag).

Zo stond ik ook even bij te kletsen, met een andere moeder op het schoolplein. Uit gewoonte dacht ik ‘oh jee, heb ik wel tijd?’ Waarna een wolk van rust over mij heen daalde, gevolgd door een heel blij gevoel: “Whoehoe! Ik heb gewoon de tijd om rustig te kletsen… YES… wat goed gepland van mij!’. Ik gaf mezelf een denkbeeldig schouderklopje, want af en toe mag je best even trots op jezelf zijn.

Volle aandacht

Daarna op m’n gemak doorgereden naar de afspraak waar ik -oh heerlijkheid- 15 minuten te vroeg was. Als beloning lag daar een prachtig koffietafelboek op mij te wachten. Zo’n luxe fotoboek dat je eigenlijk altijd voor jezelf zou willen kopen, maar waarvan je weet je dan nooit meer de tijd neemt om er in te kijken. Nu had ik alle tijd om alle foto’s te bekijken en te genieten van de rust in mijn hoofd. Hoe fijn is dat?! Dat je gewoon met je volle aandacht ergens naar kunt kijken. De details opmerkt en tijd hebt om de onderschriften te lezen. Dat je tijd hebt om een beetje weg te dromen bij de foto’s. Ik vond het heerlijk! Maar… ik ken mezelf langer dan vandaag, dus het was maar goed dat ik expres een alarm op mijn telefoon had gezet, anders was ik prompt mijn afspraak vergeten 😉

Koffietafelboek