adhdbijvrouwen
ADHD bij vrouwen,  blog

Dit was mijn goede voornemen voor 2019

Voor 2019 had ik een goed voornemen: stoppen met koffiedrinken. En wat denk je? Ik heb me er het hele jaar aan gehouden 😉

Vorig jaar rond deze tijd liep ik -als afkickende koffieverslaafde- constant uit gewoonte naar de koffiepot. Die gevuld en heerlijk geurend in de keuken stond, want mijn man dronk -en drinkt- nog steeds koffie. Pas als ik dan naast de koffie de waterkoker zag staan, wist ik weer ‘oh ja, ik ben nu een theedrinker’. De lichamelijke behoefte aan koffie was eigenlijk sneller voorbij dan ik dacht. Na twee dagen knallende koppijn, was het ergste wel over.

droog theezakje

Alleen die gewoontes… pff. Wat had ik een moeite om af te kicken van de gewoontes! ’s Morgens met je gare hoofd op zoek naar de thermoskan, filters en de koffie. Water koken. Water opgieten en gewoonweg gelukkig worden van die heerlijk geur. M’n fijnste koffiemok, verse koffie erin, wolkje melk -geen suiker- en genieten maar van die heerlijke eerste slok. Ik had het gewoonweg nodig om wakker te worden. 

Nu is het thee in de ochtend. Daar doe ik lang niet zoveel moeite voor. Nu zet ik, als ik mazzel heb, nog net de waterkoker aan. Tegen de tijd dat ik terug kom van de kinderen naar school brengen, zie ik vaker wel dan niet een lege theebeker op het aanrecht staan. Met daarin een droog theezakje als stille getuige.

Eerlijk is eerlijk… dat is ook direct een goede reden om te stoppen met koffiedrinken! Want als je zo afhankelijk bent van je dagelijkse shotje koffie, dat je blijkbaar veel meer moeite wilt doen voor het maken van een kopje koffie, dan voor een kopje thee, dan gaat het niet helemaal goed. Zeker als het niet blijft bij die ene bak koffie in de ochtend…. Ik dronk gedurende de dag nog zeker vijf of zes bakken koffie en dan ook nog eentje rond 22.00 uur. Ja, gek he, dat je dan niet goed slaapt 😳

cliché

Mocht je op 1 januari al begonnen zijn met je goede voornemen; toi toi toi! Eigenlijk is het niets anders dan het jezelf aanwennen van een nieuwe gewoonte. De ene zegt dat daar 66 dagen voor staan en de ander zegt 21 dagen. Hoe dan ook; je bent goed op weg, houd vol!

Ben je nog niet begonnen met een goed voornemen en zou je dat eigenlijk stiekem best willen? Dan heb ik een soort van tegeltjes-wijsheid voor je. Lekker cliché, maar toch echt waar 😉

De beste tijd om te beginnen, was vorig keer. De een-na-beste-tijd om te beginnen, is nu.

En nu ik toch bezig ben: maak je nieuwe gewoonte overzichtelijk en behapbaar. Neem kleine stapjes. Liever tien kleine stapjes die je wel kunt doen, dan een grote stap die zo groot is, dat je ‘m maar helemaal niet meer doet!

Vorig jaar schreef ik een blog, Koffie en ADHD, nadat ik vier weken gestopt was met koffiedrinken. Oh ja, ik heb het in dat blog over CBD-pillen, maar die deden uiteindelijk niet zoveel, dus dat potje ligt ondertussen in het eeuwige archief 😉

Wat was jouw goede voornemen, vorig jaar januari?