ADHD bij Vrouwen zelfontwikkeling
ADHD kenmerken,  blog

ADHD-vrouw, gooi je onzekerheden overboord!

Als ADHD-vrouw kun je krachtig en zelfredzaam overkomen. De buitenwereld verwacht daar geen onzekerheden als faalangst en perfectionisme bij. Jij weet echter wel beter. Maar hoe kom je nu verder met je zelfontwikkeling; hoe gooi jij je onzekerheden overboord?

Belemmerende overtuigingen

Als je jouw eigen zelfontwikkeling saboteert, door je te blijven verschuilen achter een soort masker van bravoure en schijn-controle… dan blijf je je onzekerheden voeden. Is ook wel lekker comfortabel soms. Toch? Waarschijnlijk weet je zelf ook als geen ander, dat het masker op een gegeven moment toch af moet, als je verder wilt komen op die ladder van zelfontwikkeling. 

Op welke trede sta jij, als het gaat om het overboord gooien van je faalangst en perfectionisme?

Toen ik een paar jaar geleden bedacht dat ik voor mezelf wilde beginnen, dacht ik steeds ‘Ik doe het niet’. Want tja, je vaste baan opzeggen is ook zo’n grote stap. Dus bleef ik hangen in loondienst, waar ik me, binnen de kaders van het bedrijf, zoveel mogelijk heen en weer bewoog, om maar verandering te hebben. In bijna zes jaar tijd, had ik er vijf verschillende functies. Verandering genoeg dus, maar ik bleef het gevoel houden dat ik voor mezelf wilde beginnen.

ADHD bij Vrouwen persoonlijke ontwikkeling

Toch begon ik niet voor mezelf, want daar zou ik vast niet zo goed in zijn. Althans, dat maakte ik mezelf wijs. De constante ADHD-behoefte aan vrijheid, rijmde absoluut niet met de drang om alles perfect te willen doen. Dus bleef ik hangen op de onderste trede. De niet-helpende gedachten verdrongen zich in mijn hoofd en er schoten vragen door me heen als:

“Wat zal men wel niet van mij denken? Wat kan ik nou helemaal? Iedereen kan toch goed kennis overbrengen? 

Iedereen vind toch dat vrouwen met ADHD gehoord moeten worden? Waarom zou ik daar nou zo nodig mijn werk van moeten maken… “

Ondanks deze gedachten, wilde ik omhoog naar de volgende treden. Dus huppekee, een beetje zelfontwikkeling in de strijd gegooid en van lieverlee stapte ik een trede hoger op de ontwikkelingsladder. 

Foutje? Jammer dan!

Soms ging het heel snel, maar soms moest ik tot mijn ergenis de zevenmijls-laarzen uittrekken en slofte ik veel langzamer dan ik wilde (iets met ongeduldig zijn…) door mijn eigen persoonlijke ontwikkeling heen.  En weet je…. het is gelukt! Ik heb het gedaan. De faalangst heb ik achter me gelaten en mijn perfectionisme is de deur uit gegooid. Ik heb mijn baan opgezegd en ben mijn bedrijf begonnen. Ik leef mijn missie! Hoe mooi is dat? Ik mag de hele dag bezig zijn met datgene wat ik zo belangrijk vind; vrouwen met ADHD coachen, trainen, inspireren, zodat zij hun ADHD in hun eigen voordeel kunnen gebruiken. 

Dat is onder andere gelukt omdat ik het niet meer belangrijk vind, wat men wel niet van mij zal denken. En als ik een foutje maak, nou ja, jammer dan. Geen vrouw overboord denk ik dan! Wat wel overboord ging, was een groot aantal belemmerende overtuigingen uit de categorie ‘faalangst, perfectionisme en onzekerheden’. Weg ermee!

Wat is jouw ontwikkelpunt? Wat ga jij veranderen van ‘ik doe het niet’ naar ‘ik heb het gedaan’? Welke belemmerende overtuiging gooi jij overboord? In dit blog vind je alvast handige tips over het omgaan met faalangst en perfectionisme. 

workshop faalangst en perfectionisme bij ADHD-vrouwen

Op zondag 14 juni 2020 geef ik een workshop speciaal voor ADHD-vrouwen, op mijn mini-evenement ‘de Focus Op Jezelf Dag’.

Een dag die in het teken staat van tijd voor jezelf, persoonlijke ontwikkeling en ervaringen delen.
Er komen maximaal acht vrouwen, dus de groep is niet te groot.

P.S. laat je niet tegenhouden door je eigen belemmerende overtuigingen; niemand is toch perfect? Kom gewoon! Ik zet de koffie en thee alvast klaar <3