E-boek ‘Welkom in de wereld van ADHD-vrouwen’


“Eveline, is de ADHD-test voor vrouwen die op jouw website staat, ook beschikbaar als printversie?
En nu ik je toch mail, kun je mij wat meer uitleg geven over hoe ik de test kan interpreteren?”

Joanna

Bovenstaande vraag kreeg ik van Joanna. En Mieke. Sanne, Aicha, Naomi, mijn naamgenoot Eveline en nog veel meer andere vrouwen.

Zowel via de mail, als live, in de praktijk zeggen vrouwen dat de ADHD-test op mijn website zo fijn is (veel herkenning!). Vaak gevolgd door de vraag of ik ‘m ook beschikbaar heb als printversie. “Want”, zo zei Joanna, “dan kan ik de test gebruiken ter voorbereiding op het gesprek met de huisarts, om het vermoeden van ADHD beter te kunnen onderbouwen.” En dus begon ik aan het schrijven van een e-boek.

Scroll direct naar onderaan de pagina, om je in te schrijven voor updates over wanneer het e-book klaar is.

“Welkom in de wereld van
ADHD-vrouwen”

Een praktische gids voor vrouwen die willen
onderzoeken of ze ADHD hebben.

Inhoud:

  • een ADHD-test speciaal voor vrouwen, bestaande uit 25 stellingen
  • voorbeelden uit de praktijk
  • mijn eigen verhaal
  • tips
  • wat is ADHD
  • waarom is het anders bij vrouwen
  • handige checklist om mee te nemen naar de huisarts of het diagnostisch gesprek bij de ggz.

Verkrijgbaar vanaf september ’23. Of december, dat kan ook 😉

Een boek schrijven op z’n ADHDees ….

Wat begint met (in mijn gedachten) een klein e-boek van 25 pagina’s, wordt al snel een groot project. Het schrijven kan ik wel, maar niet alleen. Want saai, dus ik schuif het voor me uit. Iets met ADHD… Na verschillende pogingen in mijn eentje, haal ik er iemand bij die er verstand van heeft. Dat is Door, de doorgewinterde (geen woordgrapje, dat is ze echt!) schrijfster die continue mijn aandacht terug naar het schrijven brengt.

Het e-boek gaat al snel richting de 50 pagina’s. Marjolein sluit zich aan bij het team. Zij is grafisch ontwerper, oftewel de lay-out-held, die alles wat ik in mijn hoofd heb aan vormgeving, op het scherm weet te krijgen. En dat betekent meer ruimte tussen de teksten, om het leesbaar te maken voor de doelgroep: vrouwen met ADHD. Vooral geen klein gepriegel; we hebben ruimte en overzicht nodig.

Zo gaat het e-boek dan richting de 75 pagina’s. Best groot voor een klein e-boek. Maar ja, zo gaat het vaak bij mij. Ik begin gewoon en terwijl ik bezig ben, groeit het heel organisch naar iets wat groter is dan ik van te voren had bedacht. De test staat er helemaal in. Dan maak ik de checklist, die je kunt meenemen naar de huisarts om je gesprek voor te bereiden. Natuurlijk zijn dat meer pagina’s dan voorzien. Ondertussen gaan Paula, de fotografe, en ik aan de slag in haar studio om foto’s te maken voor het e-boek. Gelukkig heeft zij ook verstand van styling en krijgt ze m’n haar mooi in de krul voor de foto’s.

Dan begin je toch een uitgeverij?

Samen met Yvonne (die ik altijd ‘de technische mevrouw’ noem, want zij snapt alles van de technische kant van mijn website), bespreek ik wat er nodig is om het e-boek daadwerkelijk te kunnen verkopen. Het is wel zo handig als ik niet iedereen een los tikkie hoef te sturen. Dus op de achtergrond wordt dit al voorbereid. Ondertussen schrijven en ontwerpen we flink door en het wordt alleen maar meer en meer. Ik begon in mijn eentje, met het schrijven van een ‘klein e-boekje’, en eindigde met een team van vijf vrouwen (inclusief ikzelf). Dit is geen klein e-boekje meer, het is een serieus en groot e-boek aan het worden!

Uiteindelijk heeft het e-boek ruim 100 pagina’s! Volgens Door, mijn schrijf-held, is het een volwaardig manuscript geworden. Dus ik besluit ook maar meteen een ISBN-nummer aan te vragen en ‘Uitgeverij Roux’ te starten, zodat ik het e-boek in eigen beheer kan uitgeven. Tja, als ik het doe, doe ik het goed haha. Gelukkig heeft Door speciaal voor haar schrijfklanten een fantastische stempel laten maken met de tekst: ‘Goedgekeurd door de bond van perfectionisten!‘. Dus als ik tijdens het schrijfproces weer eens doorsla, hoef ik daar maar naar te kijken, om te weten dat het goed is zoals het is.

Bijna klaar!

Op het moment van schrijven, eind juli ’23, zijn het manuscript en het ontwerp nagenoeg af. Geheel des ADHDees in een recordtempo uit de grond gestampt. De volgende stap is dat een corrector er nog een keer doorheen gaat om alle punten en komma’s die wij zijn vergeten, er alsnog in te zetten. En we gaan nog een keer door het ontwerp heen, om te kijken of alles visueel klopt. Maar eerst vakantie! Dus het grootste deel van augustus liggen de werkzaamheden even stil. Als het goed is, is het e-boek ergens in september beschikbaar!

Of toch nog niet klaar?

In september heb ik het manuscript laten proeflezen en hoewel er veel goed is, zijn er ook nog punten van verbetering. Niet alles blijkt lekker makkelijk leesbaar, als je het als een handige en praktische gids wilt gebruiken. Sommige dingen zijn niet snel op te zoeken en kunnen korter en bondiger. Met grote dank aan de meelezers ga ik dus weer aan de slag.

Terug naar de tekentafel

De hele maand september en oktober vliegen voorbij (komt het je bekend voor, dat de tijd vliegt?!). En tussen alle gewone werkzaamheden door ben ik aan het schrappen, schrijven, nog meer schrappen en nog meer herschrijven. Ik heb er voor gekozen om het goed te doen en het niet vlug-vlug af te maken. Dus ik schrijf, laat het even liggen en ga er weer mee verder. Precies op de manier die bij mij past. Want als er iets is dat ik belangrijk vind, is het wel: “Practice what you preach.”

Dus zoals ik alles doe, doe ik ook het produceren van mijn e-book, precies op de manier die bij mijn ADHD-brein past. Dat is iets later dan gedacht, maar wel keigoed!

Wil je (uiteraard vrijblijvend!) een mailtje ontvangen zodra het e-boek gereed is?
Vul dan hieronder je mailadres in.