ADHD en prikkels ADHD bij vrouwen
ADHD en gezin,  ADHD en werk,  ADHD kenmerken,  blog

ADHD en prikkels

ADHD-vrouwen en prikkels; een gewaagde combinatie. Want wow, wat zijn er veel prikkels om ons heen! Vrouwen met ADHD hebben veel meer last van prikkels dan vrouwen die geen ADHD hebben. Het is niet voor niets dat veel vrouwen met ADHD hoogsensitief zijn. En omdat je als vrouw met ADHD snel over je eigen grens heen kan gaan, heb je soms helemaal niet in de gaten dat je jezelf aan het overprikkelen bent. Een energie dat dat van je vraagt… niet normaal!

Geen logeetjes graag

Ik vertelde bij de cursus die ik gaf, dat ik heel kriegel kan worden als mijn kinderen een vriendje of vriendinnetje te logeren hebben. Terwijl het een superlief kind is misschien. Daar ligt het niet aan. Nee, het komt gewoon omdat m’n hersenen dan constant iets registeren dat anders is dan normaal. En daardoor word ik steeds geprikkeld om iets te doen of denken. Zo vermoeiend! Een van de cursisten keek me aan. Haar mond viel open van verbazing. Ze herkende zichzelf daarin, met dat logeren. Bij haar thuis is het zoete inval, gezellig en leuk voor iedereen. Behalve voor haar. Ze had alleen de link niet gelegd met het hebben van ADHD en snel overprikkeld raken.

Trein of auto?

Nog een voorbeeld; ik kies er ook wel eens voor om met de trein te gaan, in plaats van de auto. En op andere dagen juist andersom. De ene dag wil ik namelijk alleen maar zitten en verder niets. En de andere dag vind ik het niet erg om achter het stuur te zitten en me te concentreren op het verkeer. Het kan dus per situatie en per dag verschillend zijn waar je voor kiest. Hoe besluiteloos je soms ook kunt zijn als vrouw met ADHD… juist hierin moet je een beslissing maken. Gewoon om jezelf niet te overprikkelen. Dat besluit kun je alleen maar nemen, als je je bewust bent van je overprikkeling.

Keuzes maken

In de cursus gaat het natuurlijk ook over ‘ADHD-vrouwen en prikkels’. Een van de opdrachten was ‘zoek uit waar je het meest last van hebt, zodat je daar je plan op kunt aanpassen’.

Dit is een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

  • waar heb ik thuis het meest last van?
  • waar heb ik op mijn werk het meest last van?
  • waar wordt je geïrriteerd van?
  • waar wordt je heel erg door afgeleid (kan ook in positieve zin zijn; leuke kletspraatjes met die gezellige collega, dat zijn ook prikkels!)
  • hoe vier ik verjaardagen? Gaat dat prettig of kan dat anders (is het te druk voor mij?)
  • hoe vul ik mijn weekenden / vrije dagen?
  • ben ik mezelf constant aan het overprikkelen of heb ik daadwerkelijk rust?

Ik ben heel benieuwd welke alternatieven je bedenkt voor de dingen waar jij last van hebt. Succes met het beantwoorden van deze vragen en het vermijden van prikkels!

PS enneh… om misverstanden te voorkomen: vermijden van de prikkels, is niet hetzelfde als een saai leven leiden. Het geeft je juist ruimte in je hoofd om de dingen te doen waar jij energie van krijgt!

PPS behalve keuzes maken qua prikkels, heb ik ook heel bewust de keuze gemaakt om werk te kiezen dat veel beter bij mij en mijn ADHD past. Geen dag spijt van gehad 🙂

ADHD bij vrouwen ADHD-prikkels