tips

december-drukte tips

Wat wordt er veel gevraagd van ons! Normaal gesproken is dat al een hele waslijst, maar in deze drukke tijd van het jaar is het extra heftig. Hallo extra prikkels, dag goed humeur! 

Voor die even dit regelen en voor die even dat. Hier even helpen, daar even helpen. Pffff…. om gek van te worden. Juist als je gevoelig bent voor prikkels, is het belangrijk om jezelf goed te beschermen. Hieronder vijf tips die jou kunnen helpen relaxter door de drukte van de decembermaand heen te gaan! 

Oh ja, mocht je geen zin hebben om te lezen: alle tips komen uit de video-serie ADHD & december-drukte. De video’s duren zo’n anderhalve minuut (ADHD proof!) en in iedere video geef ik je uitleg over de tip. Want als ADHD-vrouw heb je het al druk genoeg, dus hoe fijn is het dat jij dit jaar uitgerust door de december-drukte heen komt en er ook nog van geniet.

1.   Bereid je voor en creëer overzicht.

Zo heb je niet het gevoel dat iets je overkomt, maar juist het gevoel dat jij het onder controle hebt. En dat gaat jou rust geven.

2.   Jouw tijd en energie zijn goud waard.

Dus bewaak ze goed! Houd je agenda vrij van extra activiteiten. Ja, natuurlijk is het belangrijk dat school versierd wordt of dat het kerstdiner op je werk wordt voorbereid. Maar je hoeft niet bij alles te helpen; wees selectief.

3.  Jij hoeft niet alles alleen te doen.

Vraag hulp. Delegeer. Besteed uit. Gooi het over de schutting. En de taken die je niet zelf kunt of waar je echt enorm tegen op ziet, doe je helemaal niet deze periode!

4. Het sleutelwoord ‘simpel’.

Gewoon, simpel. Prent het in je hoofd als een mantra ‘simpel is goed, simpel geeft rust’.

5. Zorg goed voor jezelf.

De inkopper van de week

  1. Beperk prikkels!
    Overal zijn extra prikkels in deze periode. Op je werk, op school, in het winkelcentrum, zelfs in je eigen huis; alles is versierd er is veel muziek. Wees hier ook selectief.
  2. Haal een frisse neus. Ja echt.
    Ga overdag naar buiten, juist nu het snel donker wordt. Je hebt daglicht nodig en frisse lucht om goed te kunnen functioneren en ook om goed te kunnen slapen.
  3. Slaap!
    Ga op tijd naar bed. Zet je wekker om je eraan te herinneren dat je naar bed moet. En 00.30 uur is niet op tijd 😉 Zo rond 22.00 uur zou mooi zijn.

Tenslotte: wees mild voor jezelf. Accepteer je ADHD en gebruik de voordelen ervan; dus wees lekker gek, spontaan, grappig en gevat. En omring jezelf met mensen waar jij energie van krijgt!

Fijne feestdagen!