ADHD bij Vrouwen
blog

Wat huisdieren betekenen voor een ADHD-vrouw

Wat betekenen huisdieren voor jou? Voor mij meer dan ik soms denk. Vroeger thuis hadden we Bruno, een lieve hond uit het asiel. Wat heb ik hem veel verteld. Als jong meisje, maar ook later als puber. En maar luisteren, die lieve hond. Door de jaren heen zijn er ook wat katten komen aanwaaien en blijven plakken. Ik heb zelfs een keer een kat meegenomen vanaf Mallorca, waar ik in een impulsieve bui naar toe was geëmigreerd. Mijn ouders hebben haar met alle liefde nog 16 jaar verzorgd.

Ritme
Toen ik op mezelf ging wonen, nam ik al snel een hond. Ik moest haar natuurlijk een paar keer per dag uitlaten en op tijd eten geven. En als ik uit was geweest, was zij mijn reden om niet ergens te blijven plakken, maar zo snel mogelijk naar huis te gaan.

❤️ Zij hield mij (zonder dat zij en ik het beseften) in het ritme van het gewone leven.

❤️ Ze verhuisde mee naar het buitenland, en weer mee terug.

❤️ Ze leek verdrietig voor me toen m’n relatie uitging en ze leefde mee toen ik weer verliefd werd.

❤️ Ze ging mee uit logeren bij mijn nieuwe liefde en ze hoorde als eerste dat we gingen trouwen.

❤️ Ze was thuis toen de kinderen werden geboren en ze had geduld met me tijdens de tropenjaren.

Tropenjaren
Ze leek te begrijpen dat ik het lastig vond als jonge moeder. Want behalve mezelf, had ik ook een kleuter, een peuter en een baby die gevoed, gewassen en aangekleed moesten worden. Ze leek het niet erg te vinden als ik boos op haar werd, alleen maar omdat haar nageltjes op de grond tikten. Door mijn ADHD in combinatie met chronisch slaaptekort, kwamen geluiden veel harder binnen. Maar gelukkig bleef ik aandacht voor de hond houden, ook tijdens die drukke tropenjaren. Want wat was het een lieverd. Met veel verdriet en dankbaarheid voor haar aanwezigheid, hebben we haar laten inslapen, nadat ze een hersenbloeding kreeg. Ze is bijna 14 jaar geworden. ❤️

Asiel
Om het verdriet een plekje te geven en omdat de tropenjaren nog niet voorbij waren, besloten we te wachten met een andere hond. Zo impulsief als ik ben af en toe, zo bedachtzaam ben ik met het aanschaffen van dieren. Toen onze jongste ook naar school ging, was het eindelijk tijd voor een nieuwe hond. We haalden Bruno, een pup van vijf maanden, uit het asiel. Ik was op slag verliefd. En ook nog eens dezelfde naam als mijn allereerste hond, dat kon geen toeval zijn!

Bruno geeft ons gezin zoveel plezier. Voor mij is Bruno ook een rustpunt. Het is heel fijn om de dag te beginnen met een lekkere wandeling met de hond. De ene keer om alle drukte uit mijn hoofd te laten waaien. De andere keer juist om het te vullen met nieuwe, frisse ideeën. Een groot voordeel met een hond; je moet eruit, ook op momenten dat je eigenlijk geen zin hebt. Voor een ADHD’er is dat lang zo gek nog niet. Het geeft een beetje ritme, regelmaat en grip op de tijd.

Dus ook al heb ik het niet altijd in de gaten, huisdieren betekenen eigenlijk heel veel voor mij; ik zou niet zonder kunnen.

En wat betekenen dieren voor jou?

 

Tip
Vrouwen met ADHD hebben een groot empathisch vermogen. Dit in combinatie met het snel, impulsief kunnen beslissen, zorgt ervoor dat vrouwen met ADHD er soms ‘opeens’ een extra huisdier bij hebben. Mijn tip: Je hoeft niet alles te helpen dat ademt! Ken jezelf, en bepaal vooraf je grens. Huisdieren kosten tijd, geld en aandacht. Van alle drie is bekend dat het bij vrouwen met ADHD niet altijd de sterkste punten zijn. Dus neem dan bijvoorbeeld geen drie honden, maar één. Op die manier geeft het je geen stress, maar rust. Wel zo fijn voor jou én het huisdier.

 

Tip voor als je een huisdier wil
Ik kan het echt iedereen aanraden; als je eenmaal hebt besloten dat je een huisdier wilt; kijk dan eerst bij het asiel. Je kunt bij de Dierenbescherming een zoekopdracht aanmaken en zo jouw perfecte match vinden.

 

Extra tip
Vandaag heeft Wakker Dier omgedoopt tot de ‘Eet Geen Dierendag’. Als iedereen meedoet, redden we samen op één dag 500 duizend dieren.