adhd en gevolgschade
blog

ADHD en gevolgschade

Ken je de term gevolgschade? ADHD en gevolgschade horen meer bij elkaar, dan je soms zou willen. Voorbeelden van gevolgschade bij ADHD zijn perfectionistisch gedrag en faalangst. Maar ook het gevoel er niet bij te horen, of anders te zijn dan de rest zijn hier voorbeelden van.

Interactie met anderen

Gevolgschade bij ADHD ontstaat in interactie met anderen. Met jouw ADHD-brein denk je nu eenmaal op een andere manier dan de meeste mensen. Dat is prima en ook helemaal geen probleem als je de dingen op jouw eigen manier kan doen. Het kan echter vervelende gevolgen hebben als je wel beperkt wordt in jouw eigen denk-, leer- en/of leefwijze. Gevolgschade bij ADHD ontstaat dan ook altijd in interactie met andere mensen. Met hun verwachtingen, of met wat jij denkt dat hun verwachtingen zijn.

Gevolgschade is dus het negatieve resultaat dat het gevolg is van het hebben van ADHD, in combinatie met de interactie met andere mensen. Let op! Het is dus niet het hebben van ADHD dat het probleem veroorzaakt. Het is de interactie met anderen waarin de gevolgschade ontstaat. Ik vind het belangrijk om hierin het onderscheid heel duidelijk te maken.

Leer meer over gevolgschade in de 2-daagse training!

Bescherming nodig

Mensen willen bij een groep horen. Dat was vroeger in de oertijd al handig, want als je dan wordt aangevallen, is er nog enige mate van bescherming. Of als je geen eten hebt, is de groep er om je te voeden. De volgende dag ben jij misschien wel degene met eten en deel jij jouw eten met de groep. Ook nu willen we nog steeds bij een groep horen. Om praktische redenen zoals bescherming en zorg, maar ook om emotionele vervulling. Het gevoel ergens bij te horen is een oerbehoefte.

Aanpassen aan de omgeving

Waar het misgaat is als jij je zodanig aanpast aan je omgeving, dat je daarmee over je eigen grenzen heengaat. Als je je aanpast aan de omgeving en steeds doet wat (je denkt dat) mensen van je willen, dan loop je jezelf voorbij.

Doordat jij daarmee constant over je eigen grenzen heengaat, kost het je bakken energie. Wat levert het aanpassen jou eigenlijk op? Ooit heeft het je geholpen misschien, maar het is nu tijd om het los te laten. Hoe fijn zou het zijn om te leven volgens jouw standaard?

Gevolgschade ontstaat in de interactie met andere mensen

Wat is helpend voor jou?

Het is goed om je af te vragen wat bij jou past. Wat kun jij doen dat helpend is voor jouw lichaam en brein? En wat doe je omdat (je denkt dat) jouw omgeving dat van jou verwacht? Dat laatste zijn de dingen die je beter kunt laten. Dat doe je niet van de een op de andere dag. Of soms ook wel! Maar als dat niet zo is, weet dat je jezelf de tijd mag gunnen om van de gewoonte af te komen dat je je voegt naar de wens van de groep. Je kunt bij een groep horen én trouw aan jezelf zijn. Ook is het helpend om een groep te vinden waar jij wel jezelf mag zijn. Waar herkenning is en waar jij eens niet degene bent die ‘altijd wat heeft’.

Vind je eigen groep


In bijna iedere training die ik geef, in ieder coachtraject of online programma neemt gevolgschade een grote plek in. Daarom vind ik het zo belangrijk dat jij als ADHD-vrouw, je herkent in anderen. In iedere groep hoor ik weer dat het samenzijn met andere ADHD-vrouwen en de onderlinge herkenning van onschatbare waarde is. Desiree (52 jaar) zei na afloop van een training zo mooi: “Dankzij deze training kom ik steeds meer thuis in mezelf.”

Ik wens iedere vrouw met ADHD toe dat ze zich in andere vrouwen kan herkennen. Dat je daardoor geen last meer hebt van gevolgschade. Dat je steeds meer jezelf kunt zijn. Die mooie, krachtige, vrouw die mild naar zichzelf is. Die vriendelijk en liefdevol, doch beslist, haar grenzen bewaakt.

Ik wens iedere ADHD-vrouw toe dat ze zich in andere vrouwen kan herkennen. Wees welkom in mijn community.

Wees welkom in mijn community, vol met ADHD-vrouwen. Kom bijvoorbeeld naar de 2-daagse training, hier bij mij in de praktijk in Purmerend. Of word lid van de Online Community, waarbij je online samen kunt komen met andere ADHD-vrouwen. Lieve ADHD-vrouw, wees welkom in jouw groep!